Mozaikowy region etniczny i jego społeczne metamorfozy. Przypadek Górnego Śląska - Szczepański, Marek S.; Śliz , Anna (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2011)
Na wielokulturowość Górnego Śląska wpłynęło połączenie trzech kultur: polskiej, niemieckiej i czeskiej. Ważne jest również odnotowanie wpływu Żydów i Romów, którzy wzbogacili kulturę regionu. Współczesna wielokulturowość Śląska wywodzi się z czasów Piastów Ślązaków, kiedy kolonizacja doprowadziła do wzrostu liczby osadników niemieckich na terenach miejskich i wiejskich Śląska. Wielokulturowość tego regionu stopniowo zmieniała się od czasów socjalizmu, stając się tym, co dziś nazywamy współczesną wielokulturowością. Obecnie wielokulturowość nadal kwitnie dzięki zinstytucjonalizowanym organizacjom mniejszości etnicznych, które podtrzymują swoje tradycje kulturowe. Wielokulturowość Śląska zawsze pozostawała integralną częścią tego regionu i tożsamości kulturowej jego mieszkańców.