„Walka o wiatr i ogień” u progu XXI wieku. Konflikty społeczne dotyczące energetyki wiatrowej na przykładzie Wielkopolski - Bondyra, Krzysztof; Mausch‑Dębowska, Olga; Bratkowska, Zuzanna (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2012)
Ze względu na rosnące zapotrzebowanie na energię elektryczną i prognozy oparte na teorii Hubberta, powszechnie znanej jako teoria szczytu wydobycia ropy naftowej, kraje rozwinięte stoją przed dylematem inwestycyjnym. Dynamika eksploatacji i wyczerpywania się ropy naftowej i innych paliw kopalnych doprowadziła do sytuacji, w której ludzie świadomie inwestują w energię odnawialną. Ta „politycznie poprawna” kwestia jest tematem budzącym zainteresowanie opinii publicznej i istotnym dla przyszłości ludzkości i naszej planety. Jednak na poziomie lokalnym planowane inwestycje, takie jak budowa farmy wiatrowej, powodują lokalne konflikty, które są wyzwaniem dla inwestorów i władz lokalnych. Pierwsza część artykułu przedstawia kontrowersje dotyczące pozyskiwania energii w perspektywie społecznej. UE nadal inwestuje w energię wiatrową. Zakres tych inwestycji w Wielkiej Brytanii jest ogromny, a brytyjskie publikacje poświęcone konfliktom towarzyszącym lokalnym inwestycjom w energetykę wiatrową są analizowane. Część empiryczna artykułu dotyczy analiz konfliktów dotyczących lokalizacji dwóch farm wiatrowych w Wielkopolsce w Polsce, argumentów użytych w nich oraz procedur postępowania, w tym referendów lokalnych.