Aktywność obywatelska a zaspokajanie potrzeb w miejskim systemie konsumpcji w świetle budżetów partycypacyjnych. Przykład Wrocławia - Kajdanek, Katarzyna (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2016)
Celem artykułu jest analiza potencjału zaangażowania obywatelskiego zorientowanego na poprawę jakości życia w społecznościach lokalnych, jaki rozwija się w toku procedowania budżetu partycypacyjnego we Wrocławiu. Zaangażowanie obywatelskie rozumiane jest jako przejaw zasady partycypacji mieszkańców, czyli ich zaangażowania w proces definiowania potrzeb, wyrażania interesów i mobilizowania zasobów w społecznościach lokalnych w celu zaspokojenia tych potrzeb. Kreowanie jakości życia w społeczności lokalnej definiowane jest jako możliwość zaspokajania potrzeb w sferze publicznej miasta. Pomimo przedstawionych w artykule słabości budżetów partycypacyjnych, procedury te stały się interesującym laboratorium zaangażowania obywatelskiego. Na użytek artykułu budżety partycypacyjne uosabiają również główne hasło tomu „Miasto w budowie”, ponieważ efektem budżetów partycypacyjnych jest ewolucja formy przestrzennej miasta, a także miejskiej przestrzeni społecznej, na którą składają się krzyżujące się interesy różnych grup społecznych. Podstawą empiryczną artykułu są dane pozyskane z Diagnozy Społecznej Wrocławia opisujące zaangażowanie obywatelskie mieszkańców. Drugim źródłem materiałów wykorzystanych do analizy danych wtórnych są oficjalne dokumenty wydziału zarządzającego budżetem partycypacyjnym w imieniu Rady Miejskiej Wrocławia.