Miasto jako przestrzeń identyfikacji jego mieszkańców - Bierwiaczonek, Krzysztof (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2016)
Głównym problemem artykułu jest identyfikacja mieszkańców z miastem. Podstawę teoretyczną stanowią kulturoznawcze zagadnienia wartości przestrzeni wyrażone przez Floriana Znanieckiego oraz koncepcje przestrzeni społecznej i tożsamości miejskiej autorstwa Aleksandra Wallisa. Ponadto wykorzystano współczesną teorię tożsamości Gordona Mathewsa, rozróżnienie tożsamości i identyfikacji Ewy Rewers oraz koncepcję poczucia miejsca Davida Hummona. Empirycznym punktem odniesienia są badania ilościowe przeprowadzone w Gdańsku, Gliwicach i Wrocławiu w 2015 roku. Analiza wskazuje na wysoki poziom zadowolenia z życia w mieście i nieco niższy poziom identyfikacji z miastem i jego mieszkańcami. Wiek respondentów wpływa na identyfikację z mieszkańcami miasta - starsi częściej identyfikują się z innymi mieszkańcami. Niezależnie od wieku respondentów, współczesnych zmian, jakie zachodzą w miastach, a także w procesie konstruowania indywidualnego „ja”, miasto nadal jest bardzo ważną przestrzenią identyfikacji dla jego mieszkańców.