Rola dizajnu w konstruowaniu regionalnej tożsamości. Przypadek Górnego Śląska - Kosterska, Alicja (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2018)
Celem artykułu jest zbadanie zjawiska designu semantycznego (I. Kozina, Z. Oslislo‑Piekarska) i omówienie jego roli w kształtowaniu współczesnej tożsamości Ślązaków. Autorka bada, dlaczego niektóre projekty, a mianowicie gadżety, są podatne na komodyfikację, a tym samym mogą angażować się w mechanizmy podobne do samokolonizacji (A. Kiossev). Odwołuje się do koncepcji „nowych Ślązaków” (Z. Oslislo‑Piekarska), aby wskazać na rolę lokalnych liderów kultury i projektantów w tych procesach. Podsumowując, autorka wskazuje na warunki, w których design semantyczny ma szansę skutecznie działać, wspierając modernizację i zmianę społeczną.