Zinowij Zinik — aspekt kulturowy emigracji w powieści “Grzybowstąpienie” - Jamrozy, Michał Dariusz (Iudaica Russica, 2024)
Emigracja to ogólnoświatowe i ponadczasowe zjawisko, niezależnie od jej dobrowolnego czy przymusowego charakteru. Badania nad emigracją i repatriacją stały się popularnym i szeroko omawianym tematem, ponieważ można te zjawiska rozpratrywać wielu dziedzin nauki, takich jak historia, kulturoznawstwo, literaturoznastwo, lingwistyka, religioznastwo, socjologia, politologia czy nawet badań z dziedziny pedagogiki. W artykule Zinowij Zinik — apsekt kulturowy emigracji w powieści „Grzybowstąpienie” poruszony jest fragment twórczości pisarza emigracyjnego Zinowija Zinika w dziedzinie literaturoznastwa z nawiązaniem do kulturologicznego zainteresowania twórcy. Niniejszy artukuł został poświęcony przedstawieniu sylwetki Zinowija Zinika, omówieniu jednej z najpopularniejszych powieści autora — Grzybowstąpienie, zawierającej problematykę barier kulturowych przedstawicieli dwóch różnch kultur. Poruszony zostaje także temat emigracji jako źródła koncepcji literackich omawianego autora.