Między anty- a filosemityzmem. Wizerunki Żydów w dziennikach Zinaidy Gippius i Marii Dąbrowskiej - Krycka-Michnowska, Iwona (Iudaica Russica, 2018)
Artykuł przedstawia portrety Żydów i poglądy na tzw. kwestię żydowską Zinaidy Hippius i Marii Dąbrowskiej na podstawie ich pamiętników. Analiza prowadzi do wniosku, że zarówno rosyjska, jak i polska pisarka odnosiły się do Żydów w sposób ambiwalentny, a ich poglądy, ukształtowane przez wydarzenia historyczne, ewoluowały z biegiem czasu. Obie autorki były zagorzałymi przeciwniczkami antysemityzmu, rozumianego jako ideologia rasistowska przejawiająca się w stosowaniu przemocy wobec Żydów. Jednak postawa Hippius, zwłaszcza po przewrocie bolszewickim, oraz Dąbrowskiej – po II wojnie światowej, w dużej mierze zdefiniowała mit judeobolszewizmu i stereotypowe podejście do innych.