Specyfika mowy bohaterów powieści Nekoda Singera Bilety w kasie. Bioautografia - Kolomakin, Bella (Iudaica Russica, 2024)
W dziełach literackich autorzy wykorzystują różnorodne techniki literackie i językowe, aby stworzyć unikalne obrazy i przekazać głębokie znaczenia. Pod tym względem szczególną rolę odgrywają te, które nadają dziełu oryginalności i ożywiają mowę postaci. W artykule przeanalizowano cechy językowe mowy postaci w powieści Nekoda Singera Bilety w kasie. Bioautografia: głównie inkluzje obcojęzyczne i mieszanki semiotyczne (hybrydy), opisano funkcje inkluzji obcojęzycznych i omówiono modele słowotwórcze hybryd, a także wprowadzono odniesienia do kontekstu kulturowego i historycznego epoki, związane z wymienionymi aspektami językowymi.