Effects of speaker gender and child age on the prosody of parentese: cross-linguistic evidence - Corthals, Paul (Logopedia Silesiana, 2014)
Effects of speaker gender and child age on the prosody of parentese: cross-linguisticevidence„Spieszczenia” to wyrażenia językowe, jakimi posługują się dorośli, mówiąc do dzieci.Ich funkcją jest regulowanie pobudzenia i komunikowanie emocji. Ich suprasegmentalna prozodiaułatwia naukę języka. Ta „pouczająca prozodia” jest porównywana w języku angielskim i holenderskimoraz pomiędzy mową męską i żeńską, adresowaną do dzieci w wieku 0,5–2,4 lat. Zostały szczegółowookreślone różnice w prozodii pomiędzy próbkami mowy kierowanej do dziecka i mowy kierowanejdo dorosłych. Wykonano analizę ANCOVA, traktując parametry prozodii jako zmienne zależne,płeć dorosłych oraz język – jako stałe, a wiek dziecka – jako zmienną towarzyszącą. Kobiety bardziejuwypuklały intonację i modulowały ton głosu adekwatnie do wieku dziecka. Ton głosu był podniesionydużo bardziej w grupie kobiet mówiących w języku amerykańskim. Szybkość mówienia byłaistotnie niższa w języku flamandzkim, holenderskim. Hipoteza zakłada, że ton głosu jest używany jakoparajęzykowa cecha adresowana do młodszych niemowląt, a niższe tempo mówienia – do starszychdzieci, które zaczynają rozumieć komunikaty werbalne.