Historia prawdziwa z niuansów. Anna Bikont: Sendlerowa. W ukryciu. Wołowiec, Wydawnictwo Czarne, 2017, ss. 480 - Nowicka, Daria (Narracje o Zagładzie [czasopismo zamknięte], 2018)
Anna Bikont swoją najnowszą książką Sendlerowa. W ukryciu otwiera ponownie w polskim literaturoznawstwie dyskusję nad zagadnieniem, granicami i nowymi horyzontami biografii. Autorka nie stara się powielać w niej znanych już z dotychczasowych publikacji poświęconych bohaterce faktów czy zasłyszanych opowieści. Przedstawia natomiast Sendlerową w nowym świetle, przede wszystkim jako kobietę, prefeministkę, żonę i społeczniczkę. Opierając się na nieznanych dotychczas źródłach, dokumentach, wzmacniając swoją narrację licznymi fotografiami, Bikont tworzy po części syntezę życia i działalności Sendelerowej.