Praca wre. Work in Progress. Konfrontacje trzeciego pokolenia po Zagładzie. Red. Jagoda Budzik. Kraków, Wydawnictwo Pasaże, 2018, ss. 112 - Krupa, Bartłomiej (Narracje o Zagładzie [czasopismo zamknięte], 2018)
W recenzji składającej się z siedmiu szkiców pracy zbiorowej Work in Progress. Konfrontacje trzeciego pokolenia po Zagładzie autor wskazuje na dotychczasowe ujęcia tematu trzeciego pokolenia na świecie i w Polsce oraz podkreśla nowatorstwo omawianej książki. Reprezentuje ona różne perspektywy, jest interdyscyplinarna, a przy tym niezwykle aktualna, mimo że traktuje często o zjawiskach słabo w kraju znanych. Do niewątpliwych zalet recenzowanej monografii należą: niebywały dynamizm, burzenie wszelkiego rodzaju schematów myślowych, trzymanie ręki „na pulsie”, a przy tym zachowanie koherentności.