Wykonywanie przekładu. Poezja performatywna Dubravki Đurić wobec zagadnienia translacji - Majdzik Papić, Katarzyna (Przekłady Literatur Słowiańskich, 2025)
Artykuł analizuje twórczość Dubravki Đurić przez pryzmat performatywności i przekładu, ukazując, w jaki sposób jej poezja i performanse stają się przestrzeniami transgresji językowej i tożsamościowej. Wielojęzyczność, głos i intertekstualność służą jako narzędzia poetyckiego „post-przekładu”.