Przekład jako składnik poetyki - Pavlović, Cvijeta (Przekłady Literatur Słowiańskich, 2020)
August Šenoa należy do przejściowego okresu w literaturze chorwackiej przypadającego na czas pomiędzy romantyzmem a realizmem. Artykuł przedstawia analizę relacji między licznymi przekładami autorstwa Šenoi a jego utworami oryginalnymi yrażającymi skłonność do estetyki realizmu, w przeciwieństwie do dominującego postrzegania poetyki Šenoi jako romantycznej. W tekście uwzględniono kulturę źródłową i docelową, kulturowe powiązania, kontakty i wymiany, a także możliwe zwroty w postrzeganiu kulturowych peryferii, jak i wpływ gospodarki na politykę kulturalną.