Nielojalne szable? O badaniu zaplecza prezydenta miasta in spe za pomocą zmodyfikowanej metody AHP - Drzonek, Maciej (Political Preferences, 2016)
Disloyal followers? About the study on political base of the mayor in spe using modified method of AHP W artykule zawarto część wyników badań preferencji politycznych kandydatów do rady miasta w Szczecinie. Badanie ankietowe zostało wykonane tuż przed wyborami samorządowymi w 2014 roku. Głównym celem publikowanej tutaj części wyników było określenie stosunku kandydatów na radnych do rywalizacji na prezydenta Szczecina. Analiza koncentruje się na kwestiach potencjalnych atrybutów prezydenta, takich jak: dotychczasowe osiągnięcia, kompetencje osobowe, wizerunek, przynależność partyjna oraz program działania w przyszłości. Ponadto skoncentrowano się również na preferencjach wobec pretendentów do fotela prezydenckiego: porównano odpowiedzi na pytanie, kto byłby lepszym prezydentem Szczecina. W badaniach wykorzystano zmodyfikowaną metodę AHP. Po pierwsze, jej modyfikacja, określona jako metoda ważenia preferencji wyboru, pokazała, że Piotr Krzystek (prezydent Szczecina od 2006) był najbardziej preferowanym kandydatem na prezydenta w 2014 roku - większość respondentów z partyjnych komitetów wyborczych wskazywała właśnie jego jako kandydata drugiego wyboru. Po drugie, analiza pokazała, że każdy komitet wyborczy miał nielojalnych zwolenników. Key words: mayor, political preferences, AHP, method of weighting the selection preferences, local elections