Projekt ustawy o prawie prywatnym międzynarodowym z dnia 9 października 2006 r. - PPPM, Redakcja (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2007)
Artykuł analizuje projekt ustawy o prawie prywatnym międzynarodowym z dnia 9 października 2006 roku. Projekt ten ma na celu kompleksowe uregulowanie prawa właściwego dla stosunków z zakresu prawa prywatnego powiązanych z więcej niż jednym państwem. Ustawa określa m.in. prawo właściwe dla zdolności prawnej i zdolności do czynności prawnych osób fizycznych, stosunków majątkowych między małżonkami, spraw spadkowych, a także zawiera klauzulę porządku publicznego, która wyłącza stosowanie prawa obcego, jeśli jego zastosowanie miałoby skutki sprzeczne z podstawowymi zasadami porządku prawnego RP. Projekt ustawy przewiduje również możliwość wyboru prawa właściwego przez strony w określonych przypadkach. W przypadku braku wskazania prawa właściwego w ustawie, w przepisach szczególnych lub w umowach międzynarodowych, do stosunku objętego zakresem zastosowania ustawy stosować należy prawo państwa, z którym stosunek ten jest najściślej związany. Projekt ustawy o prawie prywatnym międzynarodowym z 2006 roku stanowi istotny krok w kierunku modernizacji i ujednolicenia polskich przepisów w zakresie prawa prywatnego międzynarodowego.