Konwencja wiedeńska o międzynarodowej sprzedaży towarów a inne akty ujednoliconego prawa umów ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzialności kontraktowej *dłużnika - Zachariasiewicz, Maria-Anna (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2007)
Artykuł analizuje wpływ Konwencji wiedeńskiej o międzynarodowej sprzedaży towarów na prawo umów, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzialności kontraktowej. Autorka omawia granice stosowania Konwencji, podkreślając rolę regulacji pozakonwencyjnych, takich jak Zasady Europejskiego Prawa Umów (PECL) i Reguły UNIDROIT, w wypełnianiu luk i interpretacji przepisów. Wskazuje na potrzebę harmonizacji prawa umów w skali międzynarodowej, a także analizuje rolę i znaczenie niewiążących zbiorów reguł prawa umów.