Zagadnienia unormowane w art. 3 ust. 3 i art. 7 konwencji rzymskiej i w odpowiednich przepisach Rozporządzenia UE o prawie właściwym dla zobowiązań umownych (Rzym I) - Popiołek, Wojciech (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2008)
Artykuł analizuje zagadnienia unormowane w art. 3 ust. 3 i art. 7 Konwencji Rzymskiej oraz w odpowiednich przepisach Rozporządzenia UE o prawie właściwym dla zobowiązań umownych (Rzym I). Autor skupia się na problematyce "międzynarodowości" umowy jako przesłanki zastosowania norm kolizyjnych, materialnoprawnym wyborze prawa oraz przepisach wymuszających swe zastosowanie. Szczegółowo omawia zakres zastosowania Konwencji Rzymskiej i Rozporządzenia Rzym I, a także analizuje przepisy dotyczące wyboru prawa oraz przepisy imperatywne.