Delikty „elektroniczne” w świetle rozporządzenia Rzym II - Świerczyński, Marek (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2008)
Artykuł analizuje regulacje Rozporządzenia Rzym II dotyczące prawa właściwego dla zobowiązań z deliktów elektronicznych, tj. czynów niedozwolonych popełnianych z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej, głównie Internetu. Rozporządzenie nie zawiera przepisów bezpośrednio odnoszących się do deliktów elektronicznych, co jest rozwiązaniem trafnym ze względu na dynamiczny rozwój technologii i pojawianie się nowych rodzajów naruszeń. W artykule omówiono m.in. kwestie wyboru prawa właściwego, zobowiązań związanych ze świadczeniem usług społeczeństwa informacyjnego oraz zasad ogólnych ustalania prawa właściwego, a także regulacje dotyczące „szczególnych” deliktów, takich jak naruszenia dóbr osobistych, odpowiedzialność za produkt wadliwy, czyny nieuczciwej konkurencji i naruszenia praw własności intelektualnej.