Przejście ryzyka w umowach międzynarodowej sprzedaży towarów: różnice interpretacyjne art. 67 CISG oraz ich wpływ na przejście ryzyka przypadkowej utraty bądź zniszczenia towaru - Kacprzyk, Michał (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2014)
Zagadnienie przejścia ryzyka pozostaje jednym z głównych aspektów w międzynarodowym prawie sprzedaży. Kupujący zazwyczaj zamierza otrzymać zakupiony towar niezwłocznie; sprzedający natomiast zamierza dostarczyć towar tak szybko, jak to możliwe, ponieważ od tego zależy, jak szybko otrzyma zapłatę za sprzedany towar i zwolni się z innych zobowiązań wobec kupującego. Strony mogą uzgodnić dowolny środek transportu, który może być zorganizowany przez którąkolwiek ze stron lub przez osobę trzecią. Głównym celem tego artykułu jest próba naświetlenia różnic interpretacyjnych między terminami użytymi przez twórców Konwencji Wiedeńskiej (CISG) oraz wyjaśnienie, że w pewnych okolicznościach różnice te mogą wpływać na przejście ryzyka i sytuację obu stron umowy sprzedaży.