Prawo publiczne w międzynarodowym arbitrażu handlowym z udziałem państwa - Garnuszek, Anita (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2017)
Artykuł dotyczy kwestii stosowania prawa publicznego w międzynarodowym arbitrażu handlowym z udziałem państw. Głównym celem autora było ustalenie, czy arbitrzy mogą stosować lub brać pod uwagę zarówno normy prawa publicznego należące do lex contractus (prawa właściwego dla umowy), jak i normy prawa publicznego państwa trzeciego. Autor rozważył możliwość stosowania krajowego i międzynarodowego prawa publicznego. Innym celem artykułu była analiza, czy akty państwa powinny być traktowane jako normy prawne czy jako fakty. Na wstępie autor zwrócił uwagę na rozróżnienie między procesem stosowania prawa publicznego a braniem go pod uwagę. Następnie analiza skupiła się na możliwości stosowania prawa publicznego stanowiącego część lex contractus. W dalszej kolejności autor rozważał, czy normy prawa publicznego państwa trzeciego mogą być stosowane jako przepisy wymuszające swoje zastosowanie. Na koniec rozważono, czy prawo publiczne, a zwłaszcza akty państwa, mogą być kwalifikowane jako fakty. Autor doszedł do wniosku, że w określonych okolicznościach arbitrzy mogą stosować lub brać pod uwagę zarówno normy prawa publicznego stanowiące część lex contractus, jak i normy systemów prawnych państw trzecich oraz normy prawa międzynarodowego publicznego.