Zjawisko trademark trollingu — problem, z jakim mogą zmierzyć się polscy przedsiębiorcy po zmianie procedury uzyskiwania prawa ochronnego na znak towarowy - Ryba, Michał (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2017)
Przedmiotem artykułu jest zjawisko rejestrowania cudzych znaków towarowych jako własne przez tzw. trolle znaków towarowych w celu żądania zapłaty za używanie takich znaków lub wymagania zawarcia odpowiednich licencji na ich używanie od rzeczywistych właścicieli tych znaków. Ogólnie rzecz biorąc, ta nieuczciwa praktyka rejestracyjna określana jest mianem „trollingu znaków towarowych”. Obecnie rejestracja znaku towarowego w Polsce jest szybsza i tańsza niż uzyskanie prawa z patentu. Jest to spowodowane zmianami w ustawie Prawo własności przemysłowej, które weszły w życie 15 kwietnia 2016 r. Nowelizacja zmieniła system rejestracji znaków towarowych w Polsce z „systemu badawczego” na „system sprzeciwowy”. Zmiana ta może w znacznym stopniu przyczyniać się do nieuczciwej rejestracji znaków towarowych. Artykuł opisuje również przykłady naruszeń praw do znaków towarowych na podstawie najgłośniejszych spraw, takich jak: Tesla Motors przeciwko Zhang Baosheng, rejestracja znaku towarowego „Viagra” – „Weige” w Chinach oraz Never Give Up przeciwko Juiced Up i Juicelin. Na koniec artykuł opisuje możliwości obrony przed działaniami trollingu znaków towarowych w polskim systemie prawnym, w szczególności takie jak: instytucja wniesienia sprzeciwu wobec rejestracji znaku towarowego dokonanej w złej wierze, możliwość uznania rejestracji znaku towarowego w celach spekulacyjnych za czyn nieuczciwej konkurencji na podstawie Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, a w konsekwencji zakaz używania znaków towarowych zarejestrowanych przez trolle znaków towarowych.