Wytyczne Stowarzyszenia Prawa Międzynarodowego (ILA) dotyczące stosowania klauzuli porządku publicznego jako podstawy odmowy uznania lub wykonania międzynarodowych orzeczeń arbitrażowych we wspólnotowym porządku prawnym - Zachariasiewicz, Maciej (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2010)
Konferencja Stowarzyszenia Prawa Międzynarodowego (International Law Association), która odbyła się w New Delhi w dniach 2-6 kwietnia 2002 roku, przyjęła Rezolucję i Zalecenia dotyczące klauzuli porządku publicznego (public policy) jako podstawy do odmowy uznania lub wykonania wyroków arbitrażowych. Zalecenia zostały przygotowane przez grupę ekspertów pod przewodnictwem P. Mayera, A. Shepparda i N. Nassara. Zalecenia mają na celu zrównoważenie dwóch ważnych wartości: z jednej strony polityki sprzyjającej uznawaniu wyroków arbitrażowych, a z drugiej strony ochrony najbardziej fundamentalnych zasad systemu prawnego państwa, w którym następuje uznanie. Biorąc pod uwagę wysoką reputację ILA oraz autorów Zaleceń, powinny one stanowić ważne wytyczne dla sądów w zakresie stosowania klauzuli porządku publicznego.