Ewolucja pojęcia międzynarodowego prawa handlowego - Poczobut, Jerzy (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2007)
Artykuł analizuje ewolucję pojęcia międzynarodowego prawa handlowego. Przedstawiono różne koncepcje jego definiowania, od prawa prywatnego międzynarodowego, przez prawo handlowe, po prawo publiczne międzynarodowe. Omówiono historyczne i współczesne poglądy na istotę tego prawa, jego źródła i zakres. Wskazano na kluczowe znaczenie międzynarodowego prawa handlowego w dobie globalizacji.