Zmiany w unormowaniu cesji wierzytelności (od artykułu 12 konwencji rzymskiej do artykułu 14 rozporządzenia Rzym I) - Zachariasiewicz, Michał Piotr (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2010)
Od dnia 17 grudnia 2009 r. ma zastosowanie nowa norma kolizyjna dotycząca dobrowolnego przelewu wierzytelności przewidziana w art. 14 rozporządzenia Rzym I. Artykuł próbuje przedstawić interpretację nowo wprowadzonej normy. Odwołano się do art. 12 Konwencji rzymskiej o prawie właściwym dla zobowiązań umownych, która posłużyła jako podstawa dla nowego rozporządzenia. Główny nacisk położono na aspekty rzeczowe przelewu, a głównym pytaniem jest, czy i w jakim zakresie zostały one uregulowane w nowym rozwiązaniu. W tym celu omówiono proces legislacyjny, który doprowadził do jego przyjęcia. Dodatkowo przedstawiono krótkie podsumowanie aktualnie najistotniejszych propozycji odpowiednich rozwiązań kolizyjnych podnoszonych w doktrynie i orzecznictwie, przy jednoczesnym uwzględnieniu materialnoprawnego uzasadnienia każdego z nich.