Konstrukcje prawne chroniące przed copyright trollingiem - Maryniak, Łukasz (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2018)
W niniejszym artykule autor opisuje rozwiązania prawne chroniące użytkowników Internetu przed copyright trollingiem. Po pierwsze, wykazano, że siła prawa autorskiego nie jest absolutna. Przepisy międzynarodowe (takie jak Akt paryski dotyczący Konwencji berneńskiej oraz porozumienie TRIPS) stanowią, że państwa członkowskie mogą przewidzieć pewne wyjątki od praw wyłącznych, które pozwalają na korzystanie z utworu chronionego prawem autorskim w określonych warunkach bez pytania autora o zgodę i bez naruszania praw autorskich. Po drugie, opisano trzy najczęstsze „systemy wyjątków” – fair dealing, fair use typu europejskiego (na przykładzie polskim) oraz fair use typu amerykańskiego. Podsumowując, autor artykułu podkreśla, że aby stwierdzić, czy użycie utworu chronionego prawem autorskim w Internecie rzeczywiście stanowi naruszenie praw autorskich, konieczna jest szczegółowa analiza przepisów prawa – tymczasem copyright trolle nie dokonują takiej refleksji przed wysunięciem swoich roszczeń.