Patent trolling w Wielkiej Brytanii - Kluczka, Katarzyna (Problemy Prawa Prywatnego Międzynarodowego, 2018)
Głównym tematem niniejszego artykułu jest obecny stan spraw dotyczących trollingu patentowego w Wielkiej Brytanii. Istnieje możliwość, że kraj ten może stać się w przyszłości głównym celem działań trolli. Dlatego opis brytyjskiego systemu patentowego, wraz z porównaniem z systemem amerykańskim, miejmy nadzieję, pozwoli odpowiedzieć, dlaczego do tej pory trolle patentowe nie odniosły pełnego sukcesu w Wielkiej Brytanii. Ponadto artykuł krótko przedstawia najważniejszą dotychczasową sprawę w kwestii trollingu patentowego w Wielkiej Brytanii, która stanowi precedens mający zastosowanie do patentów kluczowych dla standardu (standard-essential patents) i zasad FRAND. Co więcej, pojawiają się problematyczne aspekty ustanowienia patentu europejskiego o jednolitym skutku oraz jednolitego sądu patentowego. Nowy sąd może kusić trolle patentowe i uprościć ich działania. Jednak Wielka Brytania nie pozostaje bezczynna. Wprowadzono nowe prawo – Intellectual Property (Unjustified Threats) Act 2017. Celem ustawy jest zapewnienie ochrony przed bezzasadnymi groźbami postępowań o naruszenie.