Znać sekret zaklinania słów. O poezji Zbigniewa Herberta - Opacka-Walasek, Danuta (Postscriptum Polonistyczne, 2021)
Wykład wygłoszony dla studentów Szkoły Języka i Kultury Polskiej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach na uroczystym otwarciu 18. letniej szkoły języka, literatury i kultury polskiej w sierpniu 2008 roku w Cieszynie.