Prawosławie w Czechach i diaspora rosyjska - Nykl, Hanuš (Przegląd Rusycystyczny, 2025)
Obecnie prawosławie wschodnie jest drugim wyznaniem w Czechach. Ta sytuacja jest nowa, rozwinęła się dopiero w XXI wieku. Wcześniej prawosławie odgrywało jedynie drugorzędną rolę w historii Czech. Celem tego artykułu jest postawienie pytania, w jakim stopniu obecność i stopniowy wzrost liczby wyznawców prawosławia w Czechach jest związany z rosyjską diasporą w kraju.