Pan Goladkin i jego sobowtór: historia schizofrenika z perspektywy współczesnej psychologii - Lekeš, Patrik (Przegląd Rusycystyczny, 2025)
Artykuł, poświęcony analizie opowiadania F.M. Dostojewskiego „Sobowtór” (1845-1846), bada (psycho)patologię osobowości – schizofreniczny stan głównego bohatera, pana Goladkina, w odniesieniu do estetyczno-antropologicznej koncepcji sztuki i literatury (Andrej Červeňák). W centrum uwagi niniejszego artykułu znajduje się obraz psychiki głównego bohatera – symptomy i geneza choroby – jednocześnie niebagatelną rolę przy tworzeniu się tego obrazu odgrywa jego sobowtór, będący swoistym wyzwalaczem dla rozwoju zaburzenia psychicznego. W oparciu o dane z dziedziny psychologii, przy użyciu terminologii psychologicznej (katatonia, proksemika, inkongruencja itp.), badane są objawy różnych typów schizofrenii, przejawiające się na kilku poziomach ludzkiej egzystencji postaci.