Próba dekonstrukcji "Uniewinnienia" Dmitrija Bykowa w kontekście technik realizmu magicznego. Cz. 1. Dacza - Humeniuk, Anna Katarzyna (Przegląd Rusycystyczny, 2025)
Celem artykułu jest analiza obecności elementów realizmu magicznego w powieści Uniewinnienie Dmitrija Bykowa oraz ich wpływu na konstrukcję świata przedstawionego utworu. Autorka stosuje dekonstruktywistyczną metodę analizy tekstu, skupiając się na pierwszych dwóch rozdziałach powieści, które opisują czasy stalinowskie i życie protagonisty na podmoskiewskiej daczy. Zastosowana metoda umożliwia wyeksponowanie hybrydowości gatunkowej powieści, w której mieszają się elementy realistycznomagiczne, realistyczne, fantastyczne, historyczne i historiozoficzne. Autorka analizuje także pisarski warsztat autora, zwracając uwagę na techniki, które umożliwiają łączenie różnych konwencji literackich oraz na ludyczny wymiar tekstu, który angażuje czytelnika w proces interpretacji. Publikacja stanowi pierwszą część szerszej analizy, której celem jest zbadanie obecności i roli realizmu magicznego w powieści.