Akcentuacja zapożyczeń w języku rosyjskim - Woch, Joanna (Przegląd Rusycystyczny, 2013)
Joanna Woch Uniwersytet Łódzki, Łódź, Poland PRZ.RUS@op.pl AKCENTUACJA ZAPOŻYCZEŃ W JĘZYKU ROSYJSKIM Streszczenie Zapożyczenia wchodzą do języka rosyjskiego z takim samym akcentem, jak w języku macierzystym, aczkolwiek z czasem można zaobserwować przesunięcia akcentu w niektórych spośród nich, co związane jest z procesem adaptacji tych słów w systemie akcentuacyjnym języka rosyjskiego. W artykule opisane są główne tendencje fonetyczne, wpływające na zmiany akcentowe w omawianej grupie słów, z których najważniejsza jest tendencja do zachowania równowagi rytmicznej. LOAN WORDS’ STRESS CHARACTERISTIC IN RUSSIAN LANGUAGE Summary Loan words are being incorporated into Russian language with the same word stress as they had in donor language. However, process of accentual adaptation within those words can be observed. The aim of the present paper is to discuss main tendencies which could be observed in process of loan words’ adaptation by Russian accentuation system. There are consequent regressive or progressive changes in stress in particular groups of words, which can be caused by different phonetic factors, most important of which is tendency to save the rhythmic balance.