Wojna jako agresja i autoagresja. Teksty przemocy w najnowszej dramaturgii rosyjskiej : Texts of Violence in Recent Russian Drama - Pieczyński, Maciej (Przegląd Rusycystyczny, 2026)
Inwazja Rosji na Ukrainę znalazła swoje odzwierciedlenie w twórczości dramatopisarzy rosyjskich. Zarówno antywojenne sztuki, napisane w ramach festiwalu Lubimowka, jak i propagandowe teksty prowojenne, powstałe na zamówienie władz państwowych, poświęcone są problematyce przemocy. W artykule wyróżniam dwie kategorie tekstów przemocy: obrazy agresji, wymierzonej przeciwko cywilom, oraz obrazy autoagresji, której ofiarami padają sami Rosjanie.