DYSKURS STRATEGICZNY – JAK PAŃSTWA KOMUNIKUJĄ SWOJE CELE STRATEGICZNE? - Drozdziński, Tomasz (Przegląd Rusycystyczny, 2019)
WPROWADZENIE DO BADAŃ NAD DYSKURSEM STRATEGICZNYM ROZWAŻANIA WSTĘPNE I PODSTAWOWA TERMINOLOGIA W artykule zaprezentowano ogólne rozważania dotyczące dyskursu strategicznego. Zaproponowano zastosowanie modelu dyskursu do opisania mechanizmu komunikacji strategicznej między podmiotami bezpieczeństwa, zwłaszcza państwami. Problematyka artykułu ma charakter interdyscyplinarny.