Procesy transformacyjne Szarałdajewskich Buriatów na Syberii - Vizhentas, Evelina (Przegląd Rusycystyczny, 2024)
Kultura Buriatów, podobnie jak wiele innych ludów świata, przechodzi złożone procesy transformacji swoich tradycji, rytuałów i języka. Z pewnością wpływ na to miał geopolityczny charakter społeczeństwa, a także zmiany społeczno-kulturowe. Artykuł poświęcony jest problematyce transformacji kultury Szarałdawewskich Buriatów zamieszkujących obwód irkucki na Syberii. Przedstawiono wygląd rodziny Szarałdawów, ich interakcje z kulturą rosyjską, a także pokazano, w jaki sposób Buriaci wchodzili w interakcje z Polakami mieszkającymi w ich sąsiedztwie.