Widmo apokalipsy. O książce "Ruski antymir" Michaiła Epsteina - Milczarek, Michał (Przegląd Rusycystyczny, 2025)
Tekst analizuje książkę Michaiła Epsteina Rosyjski antyświat. Polityka na krawędzi apokalipsy (2023) powstałą w reakcji na napaść Rosji na Ukrainę w lutym 2022 roku. Prześledzona została negatywna tożsamość Rosji, którą Epstein rozkłada na następujące warstwy: antyspołeczeństwo, antywartość, antyjęzyk, antyprzestrzeń, antyczas, antyżycie i antybyt — ich wspólnym mianownikiem okazała się śmierć. Kulminację autodestrukcyjnej negatywności stanowi „eschatologiczny kompleks” Rosji prowadzący ją ku nastrojom apokaliptycznym. Do interpretacji książki wykorzystano m.in. koncepcję bioinformatycznego wirusa, ideę nekropolityki Achille Mbembe, teorię wewnętrznej kolonizacji Aleksandra Etkinda, dekonstrukcję apokalipsy Jacquesa Derridy, psychoanalizę Sigmunda Freuda.