Ontologiczny aspekt porównawczej motywologii - Żakupowa, Ajgul (Przegląd Rusycystyczny, 2009)
ONTOLOGICZNY ASPEKT PORÓWNAWCZEJ MOTYWOLOGII Streszczenie Artykuł poświęcony jest omówieniu ontologicznego aspektu motywologii porównawczej (nauki badającej leksykę motywowaną z pozycji jej postrzegania przez nosicieli różnych języków), która obejmuje opis celów, zadań, przedmiotu i obiektu tej nauki. W artykule roz-patrzone zostały pojęcia językowej i metajęzykowej świadomości, językowej i metajęzykowej refl eksji i refl eksji motywacyjnej. Przytoczono także fragment analizy metajęzykowej świadomości przeprowadzonej z punktu widzenia typu metawypowiedzi demonstrujących aktualizację związków motywacyjnych. THE ONTOLOGICAL ASPECT OF COMPARATIVE MOTIVOLOGY Summary The article is devoted to the development of the ontological aspect of the compara-tive motivology ( the science focused on motivated vocabulary from the point of view of speakers), which includes the statement of purpose, goals, subject matter, and object of the science. The article considers the notions of linguistic and metalinguistic comprehension and motivation refl ection. The article gives examples of the metalinguistic comprehension analysis from the point of view of types of metastatements demonstrating realization of motivational relations.