Projekt rosyjskiego słownika historycznego nazw kolorów - Kulpina, Walentina (Przegląd Rusycystyczny, 2007)
PROJEKT ROSYJSKIEGO SŁOWNIKA HISTORYCZNEGO NAZW KOLORÓW Streszczenie Artykuł przedstawia projekt słownika historycznego nazw kolorów w języku rosyjskim, analizę problematyki związanej z metajęzykiem opisu tych nazw, przytacza przykłady artykułów hasłowych i porusza problem etnopriorytetów kolorystyki językowej. THE PROJECT OF HISTORICAL DICTIONARY OF THE RUSSIAN TERMS OF COLOUR Summary The article deals with project of historical dictionary of the Russian terms of colour. The language of their lexicographical discription is analysed, the examples of vocabulars are pre-sented, the terms of colour are discussed with respect to their ethnicolingual importance.