Doktryna wojenna Związku Radzieckiego lat 30. w "Lodołamaczu" Wiktora Suworowa - Polak, Andrzej (Przegląd Rusycystyczny, 2026)
Celem artykułu była analiza utworu Wiktora Suworowa Lodołamacz, jednej z bardziej popularnych historii kontrfaktycznych dotyczących II wojny światowej, pod kątem zawartej w niej doktryny wojennej Związku Radzieckiego lat 30. XX wieku. Autor artykułu zestawia kontrowersyjne tezy głoszone przez rosyjskiego pisarza z poglądami badaczy historii. Jak wykazano w przeprowadzonej analizie, poglądy Suworowa znajdują, częściowo, potwierdzenie w pracach takich znawców zagadnienia, jak Jacek Solarz, Bogdan Musiał, Władimir Bieszanow czy Norman Davies. Z drugiej strony przeczą im opinie innych historyków, do których należy Aleksiej Isajew. Chociaż nie sposób dziś potwierdzić tez głoszonych przez autora Lodołamacza, to, zdaniem autora artykułu, rzucają one nowe światło na jedno z przełomowych wydarzeń II wojny światowej, jakim był atak hitlerowskich Niemiec na państwo Stalina.