Polska i Polacy w wypowiedziach rzeczniczki rosyjskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych - Kondzioła-Pich, Katarzyna (Przegląd Rusycystyczny, 2026)
Artykuł ma na celu zidentyfikowanie i przeanalizowanie form argumentacji, za pomocą których w oficjalnych komunikatach Ministerstwa Spraw Zagranicznych Federacji Rosyjskiej kreowany jest obraz Polski. Analiza materiału empirycznego ujawnia stosowanie technik propagandowych, w tym demonizacji przeciwnika, manipulowania narracjami historycznymi, stosowania strategii deprecjonujących opartych na ironii i kolokwializacji oraz rozpowszechniania dezinformacji. Szczególną uwagę zwrócono na słowa-klucze i środki perswazji językowej, które narzucają odbiorcom określone ramy interpretacyjne. Wyniki badań wskazują, że analizowane wypowiedzi nie pełnią funkcji neutralnej komunikacji instytucjonalnej, lecz służą realizacji aktualnych celów politycznych i ideologicznych Federacji Rosyjskiej.