J. Tymieniecka-Suchanek: Proza Walerija Briusowa wobec kultury. W poszukiwaniu analogii historycznych. - Rzeczycka, Monika (Przegląd Rusycystyczny, 2006)
J. Tymieniecka-Suchanek: Proza Walerija Briusowa wobec kultury. W poszukiwaniu analogii historycznych. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu ŚlĄskiego 2004