Z najnowszej leksykografii polskiej z językiem rosyjskim w centrum. Bibliografia słowników za lata 2010–2016 w układzie chronologicznym - Wojan, Katarzyna (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
Niniejsze opracowanie stanowi chronologiczny wykaz 223 pozycji słowników z językiem rosyjskim wydanych w Polsce bądź polskich autorów opublikowanych za granicą w latach 2010–2016. Uwzględnia on różnorodne pod względem typologicznym prace leksykograficzne dwujęzyczne i wielojęzyczne: słowniki ogólne, tematyczne, filologiczne, ideograficzne, onomastyczne, terminologiczne, glosaria, atergowniki, leksykograficzne uzupełnienia, indeksy terminów dziedzinowych, translatory, słowniki bibliograficzne itd. Wykaz stanowi o bogactwie dziedzictwa kulturowego i dorobku intelektualnego polskiego narodu, uwypukla wkład do dorobku światowego polskich uczonych i działaczy polonijnych oraz osób mających polskie korzenie. Резюме Из новейшей польской лексикографии с русским языком. Библиография словарей 2010–2016 гг. в хронологическом порядке Настоящая статья представляет собой хронологический библиографический перечень 223 словаря с русским языком, изданных в Польше, или польских авторов, изданных за границей в 2010–2016 гг. Он охватывает типологически разные дву- и многоязычные лексикографические работы: общие словари, тематические, филологические, идеографические, ономастические, терминологические, глоссарии, обратные словари, лексикографические дополнения, указатели терминов, трансляторы, библиографические словари и т.п. Предлагаемая библиография экспонирует богатство культурного наследия и интеллектуальных достижений польского народа и отражает вклад в мировую науку, внесенный польскими учеными и полонийными деятелями, а также лицами имейщими польское происхождение. Summary The latest Polish lexicography with the Russian language. Bibliography of dictionaries for the period 2010–2016 in chronological order. The study comprises a chronological list of 223 dictionaries of the Russian language published inPolandor by Polish authors abroad in the years 2010–2016. Various types of bilingual and multilingual lexicographical works have been listed, including: general, thematic, philological, ideographic, onomastic, bibliographic and terminology dictionaries; glossaries, reverse dictionaries, lexicographical supplements, indexes of specialist terms and translators. The study shows the richness of the cultural heritage and intellectual achievements of the Polish nation, highlights the contribution of the Polish scholars, emigration activists and people with Polish roots to the world lexicography.