Relacje i połączenia w poetonimosferze: cechy wspólne i różnice - Zahnitko, Anatolii Panas; Kravchenko, Ella (Przegląd Rusycystyczny, 2021)
Artykuł jest poświęcony badaniu związków i relacji skoncentrowanych w granicach (poetonim – poetonimosfera) – tekst, które determinują koewolucję nazwy podmiotu – integralność (tekst). Zaproponowano koncepcję poetonimosfery – hierarchicznego systemu elementów (onimów) pełnego tekstu zintegrowanego w różne kompleksy (mikrosystemy, makrosystemy, supersystemy). Udowodniono, że wynikiem dzwiękowo-symantycznego związku poetonimów są relacje ekwiwalencji, inkluzji, przecięcia, przeciwięstwa, sprzeczności, zapewniające jedność i integralność tekstu literackiego. Na tworzenie relacji w poetonimosferze „pracują” identyczny/podobny plan wyrażania i odpowiadające mu „semy”: identyczne,integralne, różnicowe, antonimiczne, wzajemnie wykluczające się (plan treści).