NeoSybirsk. Federacja bliskiej przyszłości w cyklu Sybirpunk Michała Gołkowskiego - Zielonka, Konrad Kamil (Przegląd Rusycystyczny, 2022)
W artykule omówiony został sposób realizacji założeń cyberpunkowej fabuły w Sybirpunk Michała Gołkowskiego. Autor, korzystając z zabiegów charakterystycznych dla cyberpunka (sposób prezentacji miasta, obecność bohatera-outsidera, wyeksponowanie zjawiska „High tech & low life”, cyborgizacja społeczeństwa, etc.), przedstawia ironiczną wizję Federacji Rosyjskiej niedalekiej przyszłości. W artykule analizie poddane zostały trzy aspekty, którymi są: przestrzeń miejska (obraz NeoSybirska, miasta łączącego w sobie cyberpunkową stylistykę z krajobrazem fabrycznego, Syberyjskiego miasta), bohater (outsider pochodzący z niższych warstw społecznych) oraz problem cyborgizacji (wszechobecne wszczepy). Za ich pośrednictwem przedstawiony zostanie subwersywny sposób w jaki autor wchodzi w polemikę z gatunkiem, obnażając specyficzną mentalność postsowieckiego społeczeństwa.