Rzecz o kilku (stawro)polskich świadectwach na Kaukazie Północnym - Kula, Joanna Maria (Przegląd Rusycystyczny, 2022)
Сelem artykułu jest przedstawienie kilku mniej znanych, ale istotnych z historycznego i kulturowego punktu widzenia, świadectw działalności Polaków na terytorium dzisiejszego Kraju Stawropolskiego. Trzon artykułu stanowią trzy różne przejawy aktywności Polaków. Po pierwsze, omówiono okoliczności powstania i udokumentowania na fotografiach inskrypcji w języku polskim, wyrytych w skale niedaleko wsi Oriechowka. Po drugie, zwięźle przedstawiono historię wspólnoty katolickiej w Piatigorsku oraz powstanie kościoła pod wezwaniem Przemienienia Pańskiego z napisem nad wejściem w języku polskim. Po trzecie, przybliżono sylwetkę Józefa Bentkowskiego (1812-1890) – członka i sekretarza Stawropolskiego Komitetu Statystycznego, oraz jego krajoznawczą działalność naukową. Trzy subiektywnie wybrane przykłady źródeł pisanych (spontaniczne napisy naskalne, element projektu architektonicznego oraz zarchiwizowane prace badawcze Bentkowskiego) stanowią przejawy działalności kulturotwórczej Polaków na Kaukazie i w szerszym ujęciu odnoszą się do konceptu „miejsc pamięci”.