Estetyka i pragmatyka komunikacji w dyskursie protestu (intersemiotyczna analiza przypadków białoruskich 2020–2021) - Sładkiewicz, Żanna (Przegląd Rusycystyczny, 2022)
Heterogeniczne narracje współczesnego dyskursu protestu na Białorusi są analizowane za pomocą metodologii dyskursu, analizy pragmatycznej i intersemiotycznej. Autor analizuje rozpoznawalne znaki białoruskiego ruchu oporu, opisuje funkcjonalny i pragmatyczny aspekt wykorzystania komponentu wizualnego w tekstach protestu oraz wskazuje na kontekstowe uwarunkowania powstawania tekstu. Operacjonalizacja kultury protestu i wypracowanych form komunikacji jako zjawiska złożonego podkreśla tendencję do semiotycznej kompleksowości w badaniu działalności dyskursywnej (społecznym konstruowaniu znaczeń).