Pragmatycznie zorientowane metajęzykowe komentarze do wyrazu prawda - Tryfonow, Roman (Przegląd Rusycystyczny, 2014)
Roman Tryfonow Харьковский государственный университет, Харьков, Ukraine movoromano@yahoo.com Na materiale języka rosyjskiego i ukraińskiego zostały rozpatrzone wypowiedzenia, w których leksem prawda stanowi obiekt refleksji autora/nadawcy. Refleksje te zwykle są pragmatycznie ukierunkowane, a więc zawierają element subiektywno-oceniający. Autor pokazał, że fakty tego rodzaju czasem rzutują na specyficzne cechy reprezentowanego w wypowiedzeniu narodowego obrazu świata. Ponadto tego rodzaju wypowiedzenia służą do pozycjonowania nadawcy w dyskursie — na tle innych przypadków wykorzystania leksemu prawda w mowie przedstawicieli różnych grup społecznych, celebrytów, w tytułach książek, periodyków i in. Statements, in which the word ‘pravda’ becomes the object of speaker’s reasoning, the latter being pragmatically oriented and containing subjective evaluative component, are considered on the material of Russian and ukrainian languages. These statements are shown to highlight the special, unique nature of the fragment of national world image. They also work for the speaker’s discourse positioning on the background of other usage practices of the word ‘pravda’ — in the speech of some social groups, personalities, in the names of books and periodicals.