СИСТЕМНОСТЬ МИРОМОДЕЛИРОВАНИЯ В КРИТИЧЕСКОЙ РЕФЛЕКСИИ ВАСИЛИЯ РОЗАНОВА - Rakowskaja, Nina (Przegląd Rusycystyczny, 2014)
SYSTEMOWOŚĆ MODELOWANIA ŚWIATA W REFLEKSJI KRYTYCZNEJ WASILIJA ROZANOWA StreszczeniePrzedmiotem analizy jest w artykule model świata zawarty w krytycznoliterackich pracach Wasilija Rozanowa. Autorka wskazuje poszczególne etapy kształtowania się tego modelu, które związane są z problemami „rozumienia” i „pisma”. Akcentuje intersubiektywność koncepcji krytyka i problemy recepcji jego myśli THE SYSTEM OF WORLD-MODELING IN THE CRITICAL REFLECTION OF VASILY ROZANOV SummaryIn the article the literary criticism model of V.V. Rozanov is examined. The forming stages models are distinguished related to the problems of “understanding” and “letter”. An accent is put on the intersubjectivity of literary criticism and problems of reception.