Динамика значения концептов справедливость и закон в современной России - Łabaszczuk, Michaił (Przegląd Rusycystyczny, 2014)
Michaił Łabaszczuk Akademia Techniczno-Humanistyczna, Bielsko-Biała, Poland labashchuk@gmail.com DYNAMIKA ZNACZENIA KONCEPTÓW SPRAWIEDLIWOŚĆ I PRAWO WE WSPÓŁCZESNEJ ROSJI Streszczenie Przedmiotem analizy jest swoistość relacji pomiędzy kategoriami „osobowość” i „społeczeństwo” na przykładzie konceptów sprawiedliwość i prawo. Społeczeństwo jako kategorię abstrakcyjną w przedstawionym podejściu uznaje się za część osobowości, a nie na odwrót, jak było to w teoriach tradycyjnych. Etyka społeczna i moralność osobista są analizowane w artykule jako pojęcia przeciwstawne. W ostatnich dziesięcioleciach w Rosji dochodzi do deformacji wartości etycznych, wskutek czego element duchowy w społeczeń-stwie jest coraz wyraźniej eliminowany. Niemniej rozwój społeczeństwa obywatelskiego w Rosji prowadzi do tego, że zmienia się model tradycyjnego przeciwstawiania się państwa i wspólnoty, co ma pozytywne znaczenie społeczne. THE DYNAMICS OF CONCEPTS СПРАВЕДЛИВОСТЬ (“JUSTICE”) AND ЗАКОН (“LAW”) IN MODERN RUSSIA Summary This article investigates a relation between two social categories: personality and society exemplified by the concepts of справедливость (“justice”) and закон (“law”). In contrary to traditional theories, society, as an abstract and constructivist category, is conceived as part of personality. Also social and personal moral are examined as being contrasted to each other. Over the last twenty years, Russia suffers from a deformation of moral values resulting in elimination of a spiritual element in Russian society. On the other hand, the development of civic society in Russia leads to important changes that have a positive social impact. One of the changes is a reduction of the model of traditional opposition between the state and the community.