Oniryczne motywy w powieści Michaiła Bułhakowa Mistrz i Małgorzata - Chudzińska-Parkosadze, Anna (Przegląd Rusycystyczny, 2014)
Anna Chudzińska-Parkosadze Uniwersytet Adama Mickiewicza, Poznań, Poland parkosadze@interia.pl ONIRYCZNE MOTYWYW POWIEŚCI MICHAIŁA BUŁHAKOWA MISTRZ I MAŁGORZATA Streszczenie Artykuł koncentruje się na analizie motywów onirycznych w powieści Michaiła Bułhakowa Mistrz i Małgorzata. Oniryzm wydaje się wiodącą tendencją w sposobie konstruowania świata przedstawionego tego utworu. Bohaterowie przechodzą przez wielowarstwową sferę świata przedstawionego za pomocą i w stanie snu. Pisarz wykorzystuje konwencję oniryczną, aby pokazać w jej ramach życie bohaterów jako ścieżki inicjacyjne, które mają początek w świecie materialnym, przechodzą przez świat astralny, by w końcu osiągnąć wieczność. Ponadto w artykule przeanalizowane zostały trzy typy snów występujących w powieści, które odzwierciedlają klasyfikację snów dokonaną przez Platona. ONEIRIC MOTIFS IN THE NOVELTHE MASTER AND MARGARITA BY MIKHAIL BULGAKOV Summary The article deals with the problem of oneiric motives in the novel The Master and Margarita by Mikhail Bulgakov. Onirism seems to be the leading tendency of the created world in the Bulgakov’s novel. The heroes come through the complex structure of the presented world by means of their dreams. Bulgakov shows their life as the initiation path, which starts in the material world, then evaluates into astral dimensions, and reaches the eternity. Moreover, in the novel one can notice three basic types of dreams, which had been classified by Plato.