„Zmywaliśmy z siebie brudne czasy…” (społeczny i moralny imperatyw twórców lat sześćdziesiątych) - Sieriebriakowa, Jelena (Przegląd Rusycystyczny, 2013)
Jelena Sieriebriakowa Воронежский госуниверситет, Russian Federation serebrjakova@phipsy.vsu.ru „ZMYWALIŚMY Z SIEBIE BRUDNE CZASY…”SPOŁECZNY I MORALNY IMPERATYW TWÓRCÓW Z LAT SZEŚĆDZIESIĄTYCH Streszczenie Autorka artykułu podjęła się zbadania problematyki etycznej w ujęciu przedstawicieli sowieckiej kultury oficjalnej i kontrkultury lat 1960. Jako przykład posłużyły jej dzienniki Aleksandra Twardowskiego i książka Łbem o mur Aleksandra Sołżenicyna. Dochodzi ona do wniosku, że obaj pisarze kierowali się w swojej twórczości wartościami ogólnoludzkimi, jednak dla Twardowskiego etyka była wartością fundamentalną, podczas gdy dla Sołżenicyna — instrumentalną w ideologicznej walce z państwem. Takie podejście do etyki, konkluduje autorka, było typowe dla sowieckiej liberalnej inteligencji i dysydentów lat 1960. «WE WASHED THE DIRTY TIME…»SOCIAL AND MORAL IMPERATIV OF THE SIXTIES Summary The author of this article researches the questions of ethics by the interpretations of the representatives of official Soviet culture and counterculture. As an example is the book by Alexandr Solzhenitsyn The Oak and the Calf and Alexandr Tvardovsky’s memoirs. The author states that both the writers are oriented for human values, but for Tvardowsky the ethic was the basic value, and for Solzhenitsyn it was instrumental value in the ideological struggle against the State. This interpretations of the ethic was so typical of liberal Soviet intelligentsia and dissidents of the 1960 years.